Al dertig jaar samen onderweg

vzw mobiel, de organisatie die rolstoelvervoer organiseert in het arrondissement Leuven, is ondertussen een vaste waarde geworden in Leuven en omstreken. 2020 beloofde een feestjaar te worden: de organisatie blies in januari dertig kaarsjes uit. Echter, de coronacrisis strooide roet in het eten. ‘Toch zijn we de afgelopen maanden steeds blijven rijden. Omdat onze leden ons nodig hebben’, klinkt het. ‘Naar aanleiding van de week van de mobiliteit zetten we daarom onze chauffeurs, medewerkers en vele vrijwilligers extra in de bloemetjes.’

Brede doelgroep

‘We hebben een erg brede doelgroep’, zegt Annelies Geelen (directeur vzw Mobiel). ‘Schoolgaande kinderen in een rolstoel, ouderen – die thuis of in een woonzorgcentrum verblijven – vervoeren naar familie of ziekenhuis, rolstoelgebruikers naar hun (professionele) dagtaak brengen, personen met een mentale beperking vervoeren, … . Elke dag vervoeren we hen met de grootst mogelijke zorg. Elke dag zijn onze bussen elk afzonderlijk samen onderweg. De afgelopen jaren namen onze ritten alleen maar toe. Een bewijs dat we als organisatie echt nodig zijn.

Dertig jaar

En dat zijn we al dertig jaar! Dertig jaar mensen opnieuw mobiel maken, dertig jaar de baan op met onze rode bussen zodat jongeren naar hun school of hobby kunnen, zodat ouderen niet wegkwijnen in isolement. Onze rode bussen zijn dus meer dan ‘gewone voertuigen’. Ze zorgen ervoor dat onze leden deel kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Want vaak zijn ze immers afhankelijk van anderen om ergens te geraken en deel te nemen aan activiteiten buitenshuis. Zeker in deze corona-tijden kan het belang van onze organisatie moeilijk onderschat worden.

De vzw kende de voorbije jaren een sterke groei en door de samenwerkingen met meer dan 90 procent van de lokale besturen, slaagden we erin een volledige gebiedsdekkende werking uit te bouwen. Op jaarbasis reden we vorig jaar zo meer dan 20 000 ritten voor onze gebruikers.
‘Ondertussen rijden er 14 bussen rond. Naast onze vaste chauffeurs en vrijwilligers stellen we chauffeurs te werk die door verschillende OCMW’s worden geactiveerd. Zo zorgen we niet alleen voor fysieke mobiliteit maar ook voor sociale mobiliteit: het geeft hen toekomstperspectief. De week van de mobiliteit betekent voor onze organisatie dus meer dan ‘het zich enkel fysiek verplaatsen’ aldus Geelen.

Dankbaar als organisatie

Om onze chauffeurs, medewerkers en vrijwilligers te bedanken voor hun inzet de afgelopen maanden, willen we hen tijdens de week van de mobiliteit extra in de kijker zetten. We plannen een – coronaproof – moment waarbij we hen bedanken en onze waardering wensen uit te drukken voor hun engagement. Zonder vrijwilligers en vaste medewerkers geen rolstoelvervoer.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.