vzw mobiel heeft plan klaar om leden veilig te vervoeren

Heverlee – vzw mobiel, de organisatie die rolstoelgebruikers in het arrondissement Leuven vervoert, staat na enkele rustige maanden weer helemaal klaar. De organisatie die veiligheid van haar leden hoog in het vaandel draagt werkte een integraal veiligheidscharter uit om haar leden de komende maanden te vervoeren.

2020 beloofde een echt feestjaar te worden voor de vzw: ze bestaat dit jaar immers 30 jaar. Er stonden tal van activiteiten gepland om dat te vieren. Een heus netwerkevent, een reünie van alle oud-medewerkers, een benefietconcert van Riguelle en Hautekiet. Door het uitbreken van de corona-crisis midden maart zal 2020 er echter helemaal anders uitzien.

Nooit gestopt met rijden

De eerste maanden van het jaar reden onze chauffeurs zoals nooit tevoren. 17 bussen vervoerden onze leden, 7 op 7, in het arrondissement Leuven. Het ledenaantal steeg, de vrijwilligerswerking draaide op volle toeren, …. . Echter, dat alles werd midden maart on hold gezet. Door het sluiten van de woonzorgcentra en de annulaties van vele ziekenhuisafspraken viel het vervoer stil. Van de 17 bussen reden er de afgelopen weken slechts twee. Maar we bleven onze leden die vervoer wensten met evenveel zorg vervoeren.

‘Meteen werd het plan opgevat om werk te maken van een veiligheidscharter. Want de veiligheid van werknemers en leden is voor vzw mobiel altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. En dat de werking en het vervoer in de toekomst anders zal verlopen is ondertussen duidelijk’, zo stelt Jan Treunen, directeur van vzw mobiel.
‘Meer en meer mensen zijn er zich van bewust dat persoonlijke hygiëne en het volgen van voorschriften noodzakelijk zijn om het verspreiden van virussen zoals COVID 19 tegen te gaan. Het is dan ook belangrijk dat we deze voorschriften verankeren in onze dagelijkse werking. We zijn het als organisatie ten eerste verplicht aan onze leden – vaak al mensen met een zwakkere gezondheid – en uiteraard ook aan ons personeel.

Plan

Ons veiligheidscharter focust daarbij op drie belangrijke groepen: onze chauffeurs, onze leden en onze administratieve medewerkers.

Zo zijn onze chauffeurs verplicht om een neusmondmasker te dragen. Daarnaast ontsmetten ze voor en na elke rit de bus en verluchten ze de bus. Daarnaast voorzien we in elk van onze bussen een plastieken tussenscherm, zodat chauffeur en lid zo weinig mogelijk met elkaar in contact komen.

Voor onze leden is het dragen van een neusmondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

Wat de administratieve medewerkers betreft hebben we onze kantoren zo ingericht dat er zo weinig mogelijk contact is tussen de personeelsleden. De kantoren worden voor en na elke shift ontsmet. Drie maal per dag worden de meest courante oppervlaktes gereinigd. ‘Een hele klus maar als het op veiligheid aankomt kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen’, aldus Mich De Winter, operationeel coördinator.

Het veiligheidscharter zal de komende dagen uitvoerig worden uitgelegd aan onze werknemers tijdens een individuele opleiding zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

Experts

We versturen ons veiligheidscharter nu naar elke partner waarmee we samenwerken: lokale besturen, OCMW’s, woonzorgcentra, centra voor dagopvang, … . We willen hen op die manier duidelijk maken welke maatregelen we hebben getroffen en dat we zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan. Zo werd dit plan door een aantal experts grondig nagelezen. Kortom, vzw mobiel staat meer dan ooit klaar om haar leden veilig te vervoeren.

Contactgegevens

Bij eventuele vragen kan u ons bereiken op 0495729101.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.